top of page

OM
clara

Clara Klingenström är en artist och låtskrivare. Hon skriver pop på svenska i sin råaste form och har blivit hyllad för sina ärliga och nakna texter med stark igenkänningsfaktor. Clara växte upp i en liten ort på sydöstra Gotland vid namn Garda i en musikalisk familj där alla har ägnat sig åt musik av något slag, vilket har influerat Clara mycket och redan som sexåring började hon skriva sina egna låtar. Vid blott nio års ålder medverkade hon för första gången i den gotländska artisttävlingen Tiljans Talanger, där bland annat folkkära favoriter som Babben Larsson och Susanne Alfvengren tidigare har deltagit. Som 14-åring vann Clara tävlingen och samma år fick hon dessutom ett stipendium från STIM. Med hjälp av stipendiet kunde Clara köpa sin allra första gitarr.

 

Claras passion för musiken ledde till att hon som 16-åring flyttade från hemön till huvudstaden för att studera på Rytmus Musikgymnasium i Stockholm. Hon blev dessvärre tvungen att hoppa av gymnasiet på grund av psykisk ohälsa och flyttade hem till Gotland igen. Det fanns dock en längtan till något utöver det vardagliga livet på ön och Clara valde snart att flytta till Miami. “Efter Miami hittade jag ett sound jag ville göra. Jag har skrivit på svenska länge men har velat fram och tillbaka ifall jag ska skriva på engelska eller svenska. Där hittade jag att jag har lättare att uttrycka mig och vara ärlig i mitt hemspråk”. 

 

I början av 2019 skickade Clara in en demo på sin debutsingel “Ensam i en stad” till musikbolaget Freebird Entertainment med Maria Molin Ljunggren i ledningen, som fastnade för Claras okonstlade sätt att sjunga med uppriktighet och många lager av både svärta och ljus. Samma vår skrev Clara och bolaget kontrakt och “Ensam i en stad” släpptes strax därefter. Clara spelade in demon på Gotland med gitarristen Mattias Bärjed från bandet The Soundtrack Of Our Lives. “Ensam i en stad” mottogs varmt och Clara gjorde tv-debut med singeln i Lotta på Liseberg under sommaren 2019.

 

Under 2019 kom singeln “Engelbrekts väg”, vars låttitel härstammar från gatan som Clara bodde på i ett kollektiv när låten skrevs. Året därpå följdes den upp av “Sthlm, allt är förlorat”, “Sommarminnen” och “Så slut”. Clara har varit konstant inblandad i den kreativa processen och gör alltifrån musikvideos, till omslag till att skriva och producera sina egna låtar. 

 

I slutet av 2020 stod det klart att Clara skulle delta i Melodifestivalen 2021 med låten “Behöver inte dig idag”, som hon har skrivit tillsammans med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias. Clara lyckades ta sig vidare från deltävlingen den 27 februari till Andra chansen, där hon slutligen kvalificerade sig till finalen och blev svenska folkets trea samt landade på femte plats med den internationella juryns röster inräknat. Claras medverkan i tävlingen bidrog till hennes stora genombrott i Sverige och Clara har hyllats för sin öppenhet kring låtens budskap och sitt eget förflutna. “Tanken från början var att jag satt ner och sjöng till mig själv, till just faktiskt de här mörka sidorna som jag har, där jag har haft problem med ångest under så många år.”

 

I oktober 2021 fick Clara Klingenström ta emot sin första Rockbjörn för årets genombrott.

I november 2021 meddelade Clara att hon släpper sitt första fullängdsalbum 10 december med titeln “Claras Dagbok”. Albumet består av 17 låtar Clara skrivit från när hon var 11 år till idag. 

"Hur släpper man taget, vänder blad och går vidare efter flera år av kaos? I terapin pratade jag om att jag ville göra någon form av ritual eller begravning för de år som har varit. Då kom jag fram till att jag ville göra det här albumet. I och med att jag släpper den här dagboken så gör jag bokslut och går vidare till nästa kapitel i mitt liv"

 

- I januari 2022 blev det klart att Clara nominerats till GAFFA-priset 2022 i kategorierna årets soloartist samt årets pop/rock. 

- 2022 blev Clara nominerad till en grammis för "Årets Nykomling"

- 26 augusti släppte Clara Klingenström "Jag vill inte ha dig tillbaks" tillsammans med Lancelot.

 

- Hösten 2022 gav sig Clara ut på en stor turnè landet över med start den 2 September.

Senare samma år kom även singeln “Hångel på balkongen”.

 

- 2023 släppte Clara singeln 'Kan nått fint få hända sen" i samarbete med Oscar Zia och uppträdde på Världens barn galan.

- 2024 medverkar Clara återigen i Melodifestivalen med låten "Aldrig Mer

’’Texter som skulle kunna vara filmmanus till årets största film, otroliga beskrivningar där varenda del är viktig och små vardagliga ting förvandlas till vardagsdrömmar’’

.

-Julia Hvalgren, SAVANT musikmagasin

“Debutalbumet ska bevisa att hon är värdig hajpen och folkets kärlek. Och hon lyckas” skriver Dagens Nyheter.

 

”Claras dagbok gör ett starkt intryck. De som gillade henne i mello kommer inte att bli besvikna”, skriver Sveriges Radio.

 

“Texterna på albumet är väldigt målande, välskrivna och berörande… Ett lyckat debutalbum”, skriver Popmani.

 

“Texterna är vackert författade och uttrycket unikt… Artistens låtskrivartalang lovar en lysande framtid”, skriver Popmuzik.

bottom of page