OM
clara

Emma Clara Idun Klingenström föddes den 21 februari 1995 i Visby på Gotland och är en 26-årig artist och låtskrivare. Hon skriver pop på svenska i sin råaste form och har blivit hyllad för sina ärliga och nakna texter med stark igenkänningsfaktor. Clara växte upp i en liten ort på sydöstra Gotland vid namn Garda i en musikalisk familj där alla har ägnat sig åt musik av något slag, vilket har influerat Clara mycket och redan som sexåring började hon skriva sina egna låtar. Vid blott nio års ålder medverkade hon för första gången i den gotländska artisttävlingen Tiljans Talanger, där bland annat folkkära favoriter som Babben Larsson och Susanne Alfvengren tidigare har deltagit. Som 14-åring vann Clara tävlingen och samma år fick hon dessutom ett stipenidum från STIM. Med hjälp av stipendiet kunde Clara köpa sin allra första gitarr.

 

Claras passion för musiken ledde till att hon som 16-åring flyttade från hemön till huvudstaden för att studera på Rytmus Musikgymnasium i Stockholm. Hon blev dessvärre tvungen att hoppa av gymnasiet på grund av psykisk ohälsa och flyttade hem till Gotland igen. Det fanns dock en längtan till något utöver det vardagliga livet på ön och Clara valde snart att flytta till Miami. “Efter Miami hittade jag ett sound jag ville göra. Jag har skrivit på svenska länge men har velat fram och tillbaka ifall jag ska skriva på engelska eller svenska. Där hittade jag väl att jag har lättare att uttrycka mig och vara ärlig i mitt hemspråk”. 

 

I början av 2019 skickade Clara in en demo på sin debutsingel “Ensam i en stad” till musikbolaget Freebird Entertainment med Maria Molin Ljunggren i ledningen, som fastnade för Claras okonstlade sätt att sjunga med uppriktighet och många lager av både svärta och ljus. Samma vår skrev Clara och bolaget kontrakt och “Ensam i en stad” släpptes strax därefter. Clara spelade in demon på Gotland med gitarristen Mattias Bärjed från bandet The Soundtrack Of Our Lives och producenten Tobias Fröberg, som Clara lärde känna redan 2014 när hon kontaktade honom över hans fansida och lyckades kamma hem en praktikplats i hans studio. “Ensam i en stad” mottogs varmt och Clara gjorde tv-debut med singeln i Lotta på Liseberg under sommaren 2019.

 

Under 2019 kom singeln “Engelbrekts väg”, vars låttitel härstammar från gatan som Clara bodde på i ett kollektiv när låten skrevs. Året därpå följdes den upp av “Sthlm, allt är förlorat”, radiofavoriten “Sommarminnen” och “Så slut”. Clara har varit konstant inblandad i den kreativa processen och gör alltifrån musikvideos, till omslag till att skriva och producera sina egna låtar. 

 

I slutet av 2020 stod det klart att Clara skulle delta i Melodifestivalen 2021 med låten “Behöver inte dig idag”, som hon har skrivit tillsammans med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias. Clara lyckades ta sig vidare från deltävlingen den 27 februari till Andra chansen, där hon slutligen kvalificerade sig till finalen och blev svenska folkets trea samt landade på femte plats med den internationella juryns röster inräknat. Claras medverkan i tävlingen bidrog till hennes stora genombrott i Sverige och Clara har hyllats för sin öppenhet kring låtens budskap och sitt eget förflutna. “Tanken från början var att jag satt ner och sjöng till mig själv, till just faktiskt de här mörka sidorna som jag har, där jag har haft problem med ångest under så många år.”

 

I början av 2021 ingick Clara samarbete med den ideella organisationen WWF, som i samband med sitt 50-årsjubileum startade kampanjen Är du med? för att uppmana människor till att anamma miljövänliga förändringar i vardagen. Clara planerar att fortsätta skriva och släppa musik under 2021 och drömmer om att snart få spela framför publik igen. I oktober 2021 fick Clara Klingenström ta emot sin första Rockbjörn för årets genombrott.

’’Texter som skulle kunna vara filmmanus till årets största film, otroliga beskrivningar där varenda del är viktig och små vardagliga ting förvandlas till vardagsdrömmar’’

.

-Julia Hvalgren, SAVANT musikmagasin